Twee Brusselse projecten bekroond met Goud in LafargeHolcim Awards Europe !Marseille, 28 september 2017 – De tijd dat de duurzaamheid van een constructieproject werd bepaald door ad-hoc maatregelen is voorbij - duurzame constructie is een gedetailleerd systeem geworden. Dit werd nadrukkelijk aangetoond door de resultaten van de LafargeHolcim Awards in Europa: De eerste prijs werd gedeeld door twee projecten in Brussel, die beide uitblinken met betrekking tot hun veelzijdige functionaliteit.

De LafargeHolcim Awards gaat over meer dan alleen maar fraaie gebouwen. Ze staan wereldwijd bekend als de belangrijkste competitie voor duurzame vormgeving. De criteria van de competitie van 2 miljoen dollar zijn even uitdagend als het doel van duurzaamheid zelf. De competitie is voor projecten in een ver gevorderd stadium van ontwerp, niet voor voltooide projecten. Het zoekt naar ontwerpen die verder gaan dan de huidige maatstaven, die perfecte voorbeelden zijn van duurzame antwoorden op technologische, ecologische, sociaal-economische, en culturele problemen die de hedendaagse bouw beïnvloeden en die nieuwe, verrassende, en werkelijk visionaire oplossingen brengen voor de manier waarop wij bouwen.

Van stadsplanning tot technische innovatie

Het begrip duurzaamheid heeft zich radicaal ontwikkeld, legt Marc Angélil uit, professor in de architectuur en lid van het bestuur van de LafargeHolcim Foundation: “Duurzaamheid betekende vroeger dat je een project aankleedde met enkele duurzame componenten, – bijvoorbeeld zonnepanelen. Vandaag de dag wordt duurzaamheid op een veel uitgebreidere manier opgevat; duurzame constructie is veel systematischer en gedetailleerder geworden.”

Het spectrum van de 792 geldige projecten uit het Europese gebied is even breed, van stadsontwerp tot technische vernieuwing. Uiteindelijk heeft de deskundige jury, voorgezeten door Harry Gugger, professor in de architectuur aan de EPFL in Lausanne (Zwitserland), besloten twee inzendingen te belonen met een gedeelde eerste plaats. Zij illustreren een nieuw tijdperk in duurzame constructie omdat ze niet worden gekarakteriseerd door losstaande maatregelen maar door holistische concepten die technische, sociale, economische en ecologische aspecten integreren op een afgewogen manier. Beide projecten zijn gelegen in een Brussels stadsdeel waarvoor een stedelijk masterplan is ontwikkeld, het Kanaal van Willebroek. Dit masterplan ondersteunt het behoud van de diversiteit in het gebruik van land binnen het industriegebied en streeft daarmee na Brussel te behouden als een afwisselende en levendige stad. Als het centrum van een dynamisch Europa is dit een bijzonder passende doelstelling voor de Belgische hoofdstad.Goud ex aequo: Slim afvalbeheer in Brussel, België Met hun project, plannen BC architecten en onderzoeken in Brussel om de behoeften van een afvalbeheer bedrijf te integreren met het snel ontwikkelende kanaaldistrict: Binnen de (infra-)structuur is ruimte beschikbaar gemaakt voor openbaar gebruik zoals groene zones. Het zorgvuldig uitgebalanceerde gebouw maakt toekomstige transformaties mogelijk en laat ontwikkelingsopties open – een bijzonder slimme interpretatie van het begrip “duurzaamheid.” “Met het naar de voorgrond brengen van infrastructuur , verenigt het ontwerp uiteindelijk economische en esthetische overwegingen, daarmee een vorm biedend van flexibele architectuur die beperkingen tot een kwaliteit verheft,” prees de jury.Goud ex aequo: Integratie van een betonfabriek in Brussel, België Het complementaire project door het team van TETRA architecten in Brussel stelt geschikte maatregelen voor om een bestaande betonfabriek te integreren in de snelgroeiende stadsomgeving – en daarmee het verlies voorkomen van een aanzienlijk deel van de industriële basis van de stad. Ook hierbij is doorlaatbaarheid een centraal aspect. “Het bereik van bouwkundige maatregelen geeft geloofwaardigheid aan de ambitie om te combineren wat op het eerste gezicht onwaarschijnlijk leek te zijn: het feitelijk samengaan van anders onverenigbaar geachte functies,” zei de jury.Voor meer informatie en meer bekroonde projecten klik hier

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons