Produktaansprakelijkheid in al haar facetten - Guy Heyvaert (Adlex)


Produktaansprakelijkheid, een risico voor elke ondernemer ?

“Toyota agrees to settle lawsuit tied to accelerations”, titelde de New York Times eind 2012. Autoproducent Toyota was toen in een class action overeengekomen om 1 biljoen dollar vrij te maken naar aanleiding van enkele ongevallen met wagens als gevolg van een gebrekkig remsysteem.

In 2013 viel te lezen dat een tienermeisje klacht zou indienen tegen het farmaceutisch bedrijf Sanofi Pasteur en het Franse ministerie van Volksgezondheid. De klacht was gericht tegen het door Sanofi Pasteur gedistribueerde – en door de overheid toegelaten – geneesmiddel Gardasil dat bescherming biedt tegen het HPV-virus. Eisende partij beweerde MS te hebben opgelopen als gevolg van dit geneesmiddel.

In 2014 deed zich vervolgens een opmerkelijke woningbrand voor. Een woning raakte namelijk ernstig beschadigd nadat de batterij van een elektrische fiets ontplofte.

In 2015 ontdekte autoproducent Rolls-Royce tot slot een technisch probleem in bepaalde airbags. Uiteindelijk bleek slechts één luxewagen te zijn uitgerust met dergelijke airbag. Niettemin werd RollsRoyce door de Amerikaanse overheid verplicht om die wagen terug te roepen en de airbag gratis te vervangen.

Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de vele berichten omtrent productveiligheid en productaansprakelijkheid die gepubliceerd werden.

Wat betekent deze Europese richtlijn en de Belgische wetgeving in de produktaansprakelijkheid voor ons als bouwprof ? Lopen we enig risico of is deze wet alleen gemaakt voor multinationals ?

Adlex licht toe op het  Bouw Info Limburg event van 17 oktober 2019!

Bijkomend onderwerp op 17 oktober : Transition to a circular economy - Tim Ost (VK Architects & Engineers)


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons