Hellend "Napoleon" dak met dakkapellen - Derbigum


Hoe een hellend “Napoleon” dak met dakkapellen renoveren tegen een budgetvriendelijke prijs? 

Dat was de opdracht die de plaatser Dirk Ophals uit Lot kreeg. De mooie villa in een rustige buurt in Sint-Pieters-Leeuw had nog maar enkele jaren voordien een dakrenovatie ondergaan met metalen dakpanplaten. De vochtproblemen waarmee de bewoners te kampen hadden, bleven echter aanhouden. Ten einde raad zochten de eigenaars een oplossing bij Dakwerken Dirk Ophals.

Waarom het ingewikkeld maken?

Het oorspronkelijke idee was om de bestaande metalen dakpanplaten te vervangen evenals de waterdichting die eronder zat (een te zwakke dakhelling verplichtte de plaatsing van een onderliggende waterdichting). Niet alleen een ingewikkelde werf vanwege zijn opbouw maar ook een financiële aderlating voor de eigenaars. Maar, dat was buiten de vindingrijkheid van Dirk Ophals gerekend. Waarom deze werkwijze volgen als het ook (een beetje) makkelijker kan?

Na overleg met de medewerkers van Derbigum werd er uiteindelijk geopteerd om een uitvoering in Vaeplan in lichtgrijs voor te stellen, afgewerkt met Vaelist staandenaad-profi elen. Zo werd niet alleen een esthetisch mooie oplossing bekomen, maar werd ook gelijk de waterdichting voorzien. Een voorstel waarmee, na de nodige uitleg, ook de eigenaar akkoord ging.

Maar… er lag nog een verrassing in het verschiet…

De werken startten in oktober 2017, niet meteen de beste periode om zo’n werf te beginnen, maar de vochtproblemen lieten geen uitstel meer toe. Eerste stap: het ontmantelen van de metalen dakpanplaten en de ontdekking van een wat verrassende en vrij ongeziene dakopbouw…Van buiten naar binnen: metalen dakpanplaten, shingles, maar liefst 3 (!) lagen Unalit-platen en een EPS-isolatie. En, meteen werd ook duidelijk van waar de vochtproblemen kwamen. De verluchting van de badkamer was namelijk nergens op aangesloten. Deze stopte gewoon onder het dak waardoor al het afgevoerde vocht gewoon in het dakgebinte terecht kwam en de problemen veroorzaakte. Resultaat? Het dakgebinte was ondertussen zo aangetast dat ook dit vervangen moest worden.

De dakopbouw werd dus herbekeken en hertekend. De bestaande isolatie werd vervangen en een nieuw dakgebinte werd geïnstalleerd met daarop een onderlaag in Derbicoat NT (genageld) als voorlopige waterdichting en een Vaeplan VS als waterdichting.

Goed gepland is half gewonnen


Nu, Vaeplan op een plat dak leggen is een koud kunstje. Vaeplan op een hellend dak leggen én rekening houden met de plaats van de overlappingen waar nadien de Vaelist komt, vergt wat meer voorbereiding. Hiervoor kon Dirk echter rekenen op bijstand van de technische dienst van Derbigum. Op basis van de plannen van het dak werd een volledig legplan opgemaakt en de nodige assistentie op de werf werd voorzien.

In dit geval werden de zichtbare stroken Vaeplan uitgetekend op 74 cm breedte om zo, na de plaatsing van de Vaelist, een mooie afgewerkt geheel te geven. Het niet-zichtbare (bijna vlakke) gedeelte bovenaan werd in banen van 1,05 m uitgevoerd. De staande-naadprofielen Vaelist werden zo op de overlappingen geplaatst dat zij de naad van het waterdichtingsmembraan verbergen en een mooi esthetisch resultaat geven. Alle aansluitingen aan de schouw, het dakvenster, de goten en de dakranden werden uitgevoerd met Vaeplan Gecoate Metalsheet, telkens geplooid in de gewenste vorm. Dit zorgt voor een technisch perfecte oplossing die ook esthetisch geheel in het plaatje past.

info Derbigum

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons