Optimaal licht met de juiste keuze dakvenster.



Het juiste dakvenster kiezen voor uw project is niet eenvoudig. Advies kan je hierbij zeker helpen.



Wentelend dakvenster

Dit type dakvenster scharniert om een centrale as waardoor het venster tot 180 graden draait. Een wentelend dakvenster wordt geplaatst op daken met een hellingsgraad tussen 15 en 90 graden. Ze zijn in de meeste gevallen voorzien van een ventilatieklep, waardoor er frisse lucht binnen kan zonder het raam moet worden opengezet.Het open van een wentelend dakvenster doe je via een handgreep die zich bovenaan het raam bevindt. Hierdoor blijft het mogelijk om een meubel onder het venster te plaatsen, waardoor je geen ruimte verliest onder het dak. Doordat het venster tot 180 graden draait, is het makkelijk te reinigen. Door een hoge montage is het ook een veilig dakraam voor kinderen.

Uitzetbaar dakvenster

Een uitzetbaar dakvenster opent via scharnieren aan de bovenzijde tot 45 graden via een handgreep onderaan. Ze zijn geschikt voor daken met een dakhelling van 15 tot 55 graden. Het voordeel van dit type dakvensters is het panoramisch uitzicht en groter ruimtegevoel. Ook deze dakvensters hebben ventilatie als extra optie.Het is mogelijk om de openingshoek verder uit te duwen tot 67 graden. Hierdoor is een vlotte doorgang mogelijk bij noodsituaties. Via een ontgrendeling van het handvat onderaan kan het raam ook 180 graden gewenteld worden om de buitenruit te reinigen. Dit gebeurt met een handgreep bovenaan het raam.



Platdakvenster

Voor een plat dak zijn er andere systemen om daglicht naar binnen te krijgen. Omdat het niet eenvoudig is om dit type ramen handmatig te openen, worden ze in de meeste gevallen voorzien van elektrische bediening waarmee je makkelijk het raam opent vanop afstand.Een platdakvenster heeft verschillende functies. Zo zorgen ze voor lichtinval binnenshuis en bepaalt de manier waarop ze openen of sluiten welke andere functies het raam heeft. Zo zijn er dakvensters voor een plat dak die toegang bieden tot het dak of automatisch openen in geval van brand zodat de rook meteen wordt afgevoerd. Daarnaast zijn platdakvensters ook steeds voorzien van een afdekschelp die ervoor zorgt dat het contactgeluid met regen of hagel vermindert.De keuze van het juiste dakvenster hangt af van een aantal factoren:Ruimte: het aantal ramen die al in de ruimte aanwezig zijn en de soort ruimte ( natte of droge ruimte)Lichtinval: de gewenste hoeveelheid lichtinval is ook van belang. Om een volledige ruimte te verlichten met één dakraam, moet de oppervlakte van het raam 10 procent zijn van de te verlichten vloeroppervlakte.Hellingsgraad: de hellingsgraad bepaalt waar het dakvenster wordt gemonteerd. Hoe lager de hellingsgraad, hoe hoger de plaatsing van het dakvenster.Licht is essentieel om te leven. Voor een optimaal comfort, raden we aan dat de glasoppervlakte minstens 12% bedraagt van het vloeroppervlak in de kamer om de ruimte van een aangenaam binnenklimaat te voorzien. Dit levert voor iedere ruimte een eenvoudige rekensom op, waardoor snel de ideale maat van het dakvenster kan worden bepaald. Doe hier je berekening van uw ruimte.Voor meer advies : Velux 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons