Positiviteit in de Limburgse bouwsector, op naar een succesvol 2021 !

 


In Covid periode een netwerkingevent organiseren voor meer dan 60 personen, geen evidentie ! Gebruik makend van de vooruitgang gebeurde dit virtueel. 

Voor Bouw Info Limburg een primeur...


Is de bouwsector in gevaar ?

We hadden nooit gedacht dat we een dergelijk aantal deelnemers zouden hebben, laat staan het enthousiasme dat deze hadden om deel te nemen aan deze virtuele uiteenzetting. We probeerden, met de gegevens die we vandaag kennen, duiding te geven bij de naakte cijfers, en een antwoord te geven op de vraag : is onze bouwsector in gevaar.

We deden hiervoor beroep op Bieke Gepts (Essensia) voor de duiding van de actuele cijfers en op Mevr. Lydia Peeters,  Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare werken,  voor de vooruitblik op openbare uitgaven die ons aangaan.

Afgaand op de huidige cijfers mogen we stellen dat onze sector weinig nadelen ondervindt van de Corona crisis die ons leven nog altijd bepaald. Het was zeer duidelijk dat in maart 2020 niet alleen onze vrijheid maar ook onze positiviteit een serieuze duik nam. Het ondernemersvertrouwen, het consumentenvertrouwen, bouwaanvragen, etc. Alles ging zwaar in het rood.

Vertrouwen in de toekomst ?

Cijfers geven momenteel aan dat onze zakelijke gedachten zwarter waren dan de realiteit. Particulieren gingen massaal inversteren in hun eigendommen, geld lenen was nooit zo goedkoop en ja, ondernemers zijn reeds bezig met de na-covid periode ! 

Navraag bij architecten geeft aan dat het vertrouwen in december 2020 bijna terug op het peil staat van januari 2019.


Bieke Gepts (Essensia) houd de cijfers dagdagelijks bij en maakt de nodige analyses, we hopen dat we in Juni 2021 onze positieve trend kunnen bevestigen. 


Vlaamse Veerkracht


Relanceplannen Mobiliteit en Openbare werken 

De positieve veerkracht vinden we ook terug in de uiteenzetting van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken. Mevrouw Peeters deed de relanceplannen van haar departement uit de doeken. Er wordt 604.000.000 € in relanceplannen uitgevoerd in 2021 !

De nadruk van haar beleid is terug te vinden in 4 peilers : Fiets, Verkeersveiligheid, Duurzaamheid en hervormingen van doorlooptijd met vereenvoudigde vergunningsprocedures.

Volgende relancebedragen worden in 2021 besteed :

  • Fiets                        : 355 mio €
  • Verkeersveiligheid  : 340 Mio €
  • Duurzaamheid         : 380 Mio €

Crisistijd voedt innovativiteit

Om alle cijfers en duiding te verwerken, en uiteraard ook voor de bouwnetwerking, werd iedereen ingedeeld in kleinere groepen om de discussie verder te zetten.
Ook hier merken we dat er een grote onzekerheid is bij de diverse deelnemers maar dat iedereen positief staat tegenover de bouwtoekomst.

Nieuwe initiatieven worden nu reeds ondernomen bij onze gesprekspartners, samenwerken in bouwteams, projecten aannemen in openboekhoeding, inovatieve vernieuwingen uitproberen en implementeren.


Het staat vast dat de veerkracht van de limburgse ondernemer en bouwmarkt in het komende jaar nog voor mooie projecten zal zorgen.

De afspraak gemist ?


Wil je de diverse uiteenzettingen herbekijken of heb je het event gemist ? Je kan de voorstelling hier volledig herbekijken !

Hopelijk tot gauw !


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons