Bouwmaterialen schaarser en duurder, komen onze werven in het gedrang ?

 De wereldeconomie lijkt zich te herpakken na een woelig coronajaar. Dit geldt ook zo voor de Belgische bouwsector. Studies van Bouwunie tonen aan dat de orderboeken bij de meerderheid van de bouwprofessionals meer dan gevuld zijn. Ondanks dit goed nieuws is er een grote onzekerheid in de sector omwille van de duurdere grondstof en energieprijzen. Niet alleen de prijs van materialen stijgt zeer sterk, ook de stockposities bij diverse fabrikanten lijkt te slinken.

Het werk neemt toe, 1/4 van de aannemers verklaart dat zijn orderboek meer gevuld is dan enkele maanden geleden. De vooruitzichten lijken beter te zijn dan het jaar 2019, wat een 'grand cru jaar'  was in de bouw.

De groei in orders gaat momenteel ook samen met een regen van uitzonderlijke prijsopslagen, de mix van deze twee zou nog voor problemen kunnen zorgen op verschillende werven. De bevoorrading van materialen zal de komende maanden menig bouwwerven in planningsproblemen brengen. De tekorten of leveringsproblemen situeren zich niet rond 1 bouwmateriaal. Houtproducten, ramen, dakramen, radiatoren, granulaat, verf, isolatiemateriaal, beton, pvc, cement,... een bijna eindeloze lijst. Het is geen Belgisch maar een wereldwijd probleem.

De aannemer wordt volgens Bouwunie geconfronteerd met veel prijsstijgingen, die niet alleen zeer snel komen maar ook vaak met onmiddelijke ingang worden aangekondigd. Het doorrekenen van deze stijgingen is moeilijk, bijna onmogelijk en weegt zodoende op de rentabiliteit van de bouwprof. Veel van deze prijsstijgingen zijn te wijten aan tekorten van grondstoffen, aantrek van de wereldeconomie en de stijging van de kost om te voldoen aan alle milieunormen (CO2 uitstoot vermindering - European Green Deal Webinar  ).

Het lijkt dan ook meer dan aangewezen dat de aannemer, voor toekomstige projecten, een clausule inbouwt in zijn contracten. Deze prijsherzieningsmogelijkheden dienen objectief te worden aangetoond. De I-index 2021,  Grymafer ... een paar tools die de bouwprofessional kan gebruiken om zich in te dekken voor grote verrassingen.

Het is een feit dat de prijzen van bouwmaterialen vandaag moeilijk voorspelbaar zijn, net zoals de levertermijnen die vaak nodig zijn voor de aanlevering op de werven. 

Wordt zeker nog vervolgt ...
 staafstaalprijzen


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons