Een wit dak voor een koele zomer, made in Belgium !

 


De zomer is in aantocht en daar horen natuurlijk hoge temperaturen bij. Een heel efficiënte oplossing om de zomerse warmte buiten te houden en een woning bovendien een unieke uitstraling te geven, is het witte, reflecterende dak. Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumineuze dakbanen, heeft in zijn gamma verschillende reflecterende waterdichtingsmembranen.


Witte dakbedekking is de jongste jaren aan een opvallende opmars bezig. Terwijl platte daken vroeger steevast een zwarte dakbedekking kregen, gaat de voorkeur vandaag de dag vaak uit naar materialen met een lichte kleur. Waarom? Omdat witte daken met een zeer beperkte dikte van isolatie het zonlicht veel sterker reflecteren, en dat heeft een duidelijke impact op het energieverbruik.

Energiebesparend

Bedrijven en particulieren hebben begrepen dat ze met witte dakbedekking flink wat geld kunt uitsparen. In plaats van het te absorberen, reflecteert een wit dak namelijk het zonlicht. Witte dakbanen fungeren dan ook uitstekend als passieve koeling, zeker in steden. Daardoor kan men in de zomer de warmte makkelijk buiten het huis of de bedrijfsgebouwen houden. Aangezien de airco minder draait, bespaart men heel wat op energiekosten.

In de winter zal het binnen dan wel iets koeler zijn, maar dit minieme energieverlies weegt niet op tegen wat men in de zomer kan inwinnen. Airconditioning verbruikt namelijk veel meer energie dan centrale verwarming. Het resultaat? Een flinke besparing op de energiefactuur.

Witte daken warmen dus minder op dankzij hun groot reflecterend vermogen. Het daksysteem is op die manier ook minder onderhevig aan thermische schokken en dat heeft dan weer een positief effect op de levensduur ervan.

De capaciteit om de zonnestralen te reflecteren wordt uitgedrukt in SRI (Solar Reflectance Index). Deze index wordt berekend op basis van de weerkaatsing van licht en warmte. Hoe hoger de SRI, hoe beter het materiaal de zonnestralen en de hitte reflecteert.

Beter rendement voor zonnepanelen

Een ander belangrijk pluspunt van witte dakbedekking is dat het de efficiëntie van zonnepanelen verhoogt. Fotovoltaïsche cellen doen namelijk hun voordeel met de weerkaatsing van het zonlicht. Het elektriciteitsrendement is er hoger dan bij zonnepanelen op een dak met een donkere dakbedekking, want het dak en dus ook de zonne-installatie blijven koeler, wat zorgt voor een beter rendement van het silicium in de zonnecellen. Verder vangen de panelen ook het weerkaatste zonlicht op, wat tot een stijging van de elektriciteitsproductie leidt.

Nog een laatste belangrijk voordeel: witte dakbanen zijn pH-neutraal, wat ze perfect geschikt maakt om aan waterrecuperatie te doen.

Onderhoud

Door zowel atmosferische vervuiling als het ontstaan van mossen en algen wordt een wit dak langzaam vuil en verliest het aan reflectie en esthetisch uitzicht. Daarom is het aangeraden om na het vallen van de bladeren en na de winter het dak een onderhoudsbeurt te geven (cfr TV 215 van het WTCB).
Derbigum raadt aan om een wit dak eenmaal per jaar te reinigen met een detergentoplossing tegen atmosferische verontreiniging en om het dak om de twee jaar te behandelen tegen de ontwikkeling van algen en mossen.

Meer dan één optie

Derbigum heeft momenteel drie witte, reflecterende waterdichtingsmembranen in zijn gamma:

Derbigum Aquatop Reflective White is een membraan in copolymeerbitumen met een glas/polyesterwapening. Een hoogreflecterende acrylcoating zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en brengt de vele andere voordelen van witte dakbedekking met zich mee. Derbigum Aquatop vertegenwoordigt een nieuwe generatie bitumen dakbanen. Het combineert de bewezen succesvolle bitumentechnologie met een sterk innovatief en functioneel oppervlak.

Met Derbigum Aquatop Reflective is het mogelijk tot twee euro per jaar per vierkante meter op de energiefactuur besparen. En dankzij de reflecterende eigenschappen verhoogt het rendement op de fotovoltaïsche installatie met twee procent.

Derbigum Aquatop Reflective White heeft een lichtweerkaatsing van 81 procent en een emissie van 81 procent en bekomt zo een Solar Reflectance Index van 100.

Derbicolor FR White is een membraan in plastomeerbitumen met een afwerking in leislag en een glas/polyesterwapening die het een zeer sterke trek- en ponsweerstand verleent.

Een dak in Derbicolor FR (White), eventueel afgewerkt met Derbilist, vormt daadwerkelijk een esthetisch en economisch alternatief voor traditionele dakmaterialen als zink of koper. Het beantwoordt volledig aan het lastenboek voor verzorgde renovaties alsook aan de eisen van hedendaagse kwaliteitscreaties.

In vergelijking met metalen daken zorgt een dak met Derbicolor FR niet enkel voor een bijkomend akoestisch comfort, maar ook voor een duurzaamheid van meer dan 45 jaar. Een korte plaatsingstijd en een minimum aan onderhoud (een jaarlijkse controle en onderhoudsbeurt volstaan) zijn nog twee voordelen van deze ecologische en economische oplossing. Het productiesysteem op zich is milieuvriendelijk en bovendien is een dak in Derbicolor FR 100 procent recycleerbaar.

Vaeplan is een exclusief buitenbeentje in het aanbod van Derbigum. Vaeplan is een hoogwaardige synthetische dakbedekking die niemand koud laat. De zuivere witte en reflecterende kleur geeft een modern aspect en hoog designgehalte aan het gebouw.
Met een weerkaatsing van 81 procent en een emissie van 91 procent bekomen de witte Vaeplan-dakbanen een Solar Reflectance Index (SRI) van 101 volgens de norm ASTM E 1980, de hoogste op de markt! Vaeplan is the coolest roof.

Door zijn gladde oppervlak is de reiniging van een Vaeplan-dak heel eenvoudig. Het dak regelmatig reinigen met water en zachte zeep helpt om het reflectievermogen op lange termijn te behouden.

 
Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons