Europa stelt haar nieuwe klimaatplannen voor, wat betekent het voor de bouwsector ?

 


De Europese Commissie heeft haar aangescherpte Green Deal klimaatplannen voorgesteld. Heel veel sectoren zullen hierdoor een impact ondervinden. De maatschappij zal veranderen en dat zullen velen, om niet te zeggen iedereen, voelen. De uitspraak van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen spreekt boekdelen "De uitstoot van CO2 moet een prijs hebben".

Om het vernieuwde streefdoel FitFor55  (-55% CO2 uitstoot tegen 2030)  te halen zullen we flink wat maatregelen moeten nemen in ons doen en laten, ook in de bouwsector !

Volgens Manon Dufour van de denktank voor klimaatverandering E3G is de nieuwe maatregel nooit gezien, nog nooit is er een zo grote transformatie van onze economie voorgesteld met daarenboven een zeer sterk tijdsschema. De 12 voorstellen van de Europese Commissie gaan voornamelijk over Energie, Transport, Industrie en Gebouwen. 4 peilers die in de bouwsector een dominante rol spelen.

De voorgestelde maatregelen

  • CO2 belasting op fossiele brandstoffen.
  • Lucht en Scheepvaart wordt opgenomen in het ETS systeem.
  • Zware industrie en electriciteitscentrales zullen jaarlijks nog minder mogen uitstoten.
  • Er komt een koolstofbelasting (CBAM) voor producten met een grote koolstof voetafdruk.
  • Tegen 2030 moet 40% van onze gebruikte energie hernieuwbaar zijn.
  • Tegen 2035 moeten alle nieuwe autos emissievrij zijn.

Wat betekent dit voor België ? 

Momenteel moeten we streven naar een vermindering van uitstoot van 35 %. De nieuw aangescherpte doelen dwingt België tot een vermindering van 47 % ! De gewesten zullen onderling moeten uitmaken wie welke inspanning zal moeten leveren. De geschiedenis leert ons dat dit een zeer moeilijk proces zal zijn.

Het is zo klaar als ijswater dat we in de komende jaren diverse processen zullen moeten aanpassen om aan deze, toch wel strenge normen, te kunnen voldoen. 

Wordt zeker vervolgt !


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons