Holcim helpt zijn klanten met duurzaamheidsinspanningen, ze ontvingen een CSC GOLD certificatie voor Cement en Granulaten !

 


Met zijn nieuwe Gold label rating voor zijn cementfabrieken in Obourg en Antwerpen, evenals zijn steengroeves van Milieu en Leffe, levert Holcim zijn klanten een afgemeten voorzet om zelf te scoren op het vlak van duurzaamheid. 


De Concrete Sustainability Council (CSC) heeft een certificeringssysteem ontwikkeld om actoren in de ruwbouw te helpen bij hun overgang naar een meer verantwoorde, duurzame en groenere manier van bouwen.Het niveau van certificatie dat betonproducenten kunnen bereiken, hangt voor een groot deel af van de resultaten die worden bereikt door hun leverancier van cement en granulaten.

De certificering van de Concrete Sustainability Council (CSC) bevestigt het vermogen van een betonproducent om te voldoen aan een reeks criteria voor het maatschappelijk verantwoord en duurzaam beheer van zijn activiteiten. Afhankelijk van het toegekende certificeringsniveau kunnen betonproducenten profiteren van voordelen bij particuliere en openbare aanbestedingen. Hun niveau wordt echter grotendeels beïnvloed door de beoordeling die wordt verkregen op het niveau van de bevoorradingsketen van de belangrijkste grondstoffen, namelijk cement & granulaten. Hun score telt voor respectievelijk 25% en 15% mee in de eindscore van de betonproducent.

De toekenning van het CSC Gold label aan de cementfabrieken en de groeves van Milieu en Leffe is dan ook zeer goed nieuws voor de door Holcim toegeleverde betonproducenten die zelf beschikken over een CSC-certificaat of dit in de toekomst ambiëren.Pioniers


LafargeHolcim is de eerste globale producent van bouwmaterialen die zich formeel engageert om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken, middels concrete acties die gevalideerd zijn door het Science-Based Targets-initiatief (SBTi): https://sciencebasedtargets.org. Het is in dit kader dat Holcim België, naast andere acties, ervoor gekozen heeft om het proces van de CSC-certificatie van zijn productiesites te starten. Volgens David Hunin, Sustainability Manager bij Holcim: “Dit is een wereldwijd erkend certificeringssysteem dat bedoeld is om betonproducenten te ondersteunen bij de overgang naar een gezondere, meer verantwoorde en duurzame industrie. De CSC-certificering wordt erkend in verschillende certificatieschema's voor gebouwen, waaronder BREEAM [1].”

Teamwerk


Dit certificeringsproces is bijzonder streng, zoals uitgelegd door Pieter Ballieu, Quality Manager Aggregates, en Steven Schaerlaekens, Technical Support Manager Cement. ''Tijdens het CSC-certificeringsproces wordt een lange lijst van criteria beoordeeld met betrekking tot vier hoofdcategorieën, die vervolgens worden onderverdeeld in subcategorieën.Op die manier wordt het beheer van een héél breed scala aan milieu-, sociale, economische en management-aspecten onder de loep genomen. Om de beoordeling zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft Holcim twee verschillende werkgroepen gevormd: de ene voor de granulaten en de andere voor cement.

Met de hulp van een groot aantal medewerkers van verschillende afdelingen, waaronder gezondheid en veiligheid, inkoop, human resources, logistiek, kwaliteit, R&D, milieubeheer en natuurlijk ook de respectievelijke sitemanagers, hebben we de nodige bewijsstukken verzameld (procedures, rapporten, vergunningen, formulieren, foto's, enz.) die nodig zijn om te voldoen aan de precieze criteria van de meer dan 100 gecontroleerde punten. Echt teamwerk.”

Een onafhankelijke auditeur van SGS Intron voerde vervolgens een documentair nazicht en on-site audits uit om na te kijken of de beschreven procedures en resultaten ook in de praktijk werden gevolgd en behaald.

Holcim België heeft de Gold-certificering ontvangen voor zijn 4 sites dankzij de transparantie omtrent zijn performante en duurzame bedrijfsvoering. “Daar zijn we erg veeleisend in”, merken Pieter Ballieu en Steven Schaerlaekens op.

#holcimbelgium

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons