Holcim België geeft startschot voor mega investering van 400 miljoen !

 De cementreus Holcim heeft de procedure opgestart om een gloednieuwe fabriek te bouwen op zijn site in het Henegouwse Obourg.

De nieuwe fabriek is een hoeksteen van het Go4Zero-plan, waarmee het bedrijf zijn CO₂-uitstoot wil verminderen en op lange termijn tot nul herleiden. De cementindustrie is wereldwijd een van de grootste uitstoters van het broeikasgas en moet miljarden investeren in nieuwe productieprocessen.

De huidige fabriek in Obourg, nabij Bergen, telt twee ovens die krijt uit een nabijgelegen groeve verwerken. De groeve nadert het einde van haar levensduur. De geplande nieuwe oven zal geen krijt als grondstof gebruiken, maar kalksteen uit de streek van Doornik, deze zal worden aangevoerd per trein in een continue systeem. De installatie zal geconcipieerd worden met de nieuwste technieken. Met deze nieuwe plant zal Holcim zijn CO2 uitstoot verminderen met 30 %. 

Het project wordt later dit jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van Holcim. Het bedrijf heeft wel al de vergunningsprocedure opgestart en hoopt de nieuwe fabriek, goed voor een investering van 400 miljoen euro, tegen halfweg 2025 aan het werk te zetten. ‘Een plan b is er niet’, zegt projectverantwoordelijke Vincent Michel.

Vanaf 2027 zal er een uitbreiding komen die de fabriek CO2 neutraal moet maken, GO4ZERO is hierdoor geen holle slogan ! Holcim verankert zich door deze investering in België voor de komende decennia.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons