Lelijke eendje wordt mooie zwaan, Antwerp Tower !


Wat ooit verkozen werd tot lelijkste gebouw van Antwerpen is momenteel een van de mooiste. Wiel Arets Architects transformeerde in samenwerking met ELD Architects en Matexi het verouderde kantoorgebouw in een stijlvolle woontoren met 240 luxe nieuwbouwappartementen en penthouses. Een witte parel in het midden van de stad.

Brons aluminiumwerk


De witte kleur is te danken aan de enorme terrazzo betoncomponenten – een knipoog naar andere witte iconen, zoals de Vlaamse Opera, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Boerentoren. Dit beton wordt gecombineerd met geanodiseerd aluminium buitenschrijnwerk in de warme bronskleur C31. De anodisatie benadrukt niet alleen de aluminiumstructuur, maar verhoogt ook de corrosieweerstand waardoor het materiaal langer mooi blijft.



De skyline als schilderij, duurzaam gebracht


Voor de ramen liet Wiel Arets zich inspireren door het kader van een schilderij. De raamkaders vormen een frame voor een van de grootste troeven van het gebouw: het uitzicht. Elke kamer is ‘a room with a view’. Eentje dat continu verandert.


Waarom men voor aluminium koos? Duurzaamheid. Aluminium veroudert niet. Het oogt elegant en biedt enorm veel creatieve vrijheid. Bovendien is dit materiaal 100% recycleerbaar, wat perfect past in een hernieuwbouw project als de Antwerp Tower. Nog een voordeel van aluminium is de sterkte. Er waren immers stevige profielen nodig om de grote glaspartijen te dragen. Neem nu bijvoorbeeld de penthouseramen. Die zijn maar liefst 4,5 op 3,2 meter groot en wegen meer dan 1.000 kg. Gelukkig voldoet aluminium aan alle technische eisen om dit gewicht op te vangen zonder in te boeten op de slankheid van de profielen.



Reynaers vakman Vorsselmans gebruikte twee raamsystemen: MasterLine 8 HI en ConceptPatio 155 LS (Lift & Slide). Die werden samen met de ingenieurs van Reynaers Aluminium grondig aangepast tot projectspecifieke profielen om aan de wensen van de bouwheer te voldoen. Zo kregen de raamkaders een geëxtrudeerd koker en de schuiframen een extra kamer als waterbuffer. Ook de ConceptWall 60 glasgevel werd gepersonaliseerd. Een stijldiepte van 286 mm was nodig om de benodigde Ix-waarden te behalen.


Alles werd gevisualiseerd in Avalon, de 3D-virtualrealityruimte van Reynaers Aluminium. Die biedt architecten en aannemers de mogelijkheid om raamsystemen in detail te evalueren en de meest geschikte oplossing te kiezen – zelfs als het gebouw nog in de ontwerpfase zit.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons