Hoge energieprijzen leggen een deel van de industrie stil !

 


De extreme prijsstijgingen van gas en electriciteit zetten de Europese industrie onder een zware druk. Meer en meer bedrijven moeten hun productie aanpassen om de verliezen te beperken.
Het Europese CO2 beleid en de Geo-politiek rond de aanlevering van gas vanuit Rusland naar Duitsland zorgen er immers voor dat de energie intensieve bedrijven vandaag in het rood komen te staan.

Gasprijzen TTF-future


Week na week sneuvelen de records van gasprijzen, tal van bedrijven moeten ingrijpen. De Nederlands TTF-future, die gezien wordt als de Europese referentieprijs, ging vorige dinsdag door het dak. Deze hoge gasprijzen zorgen er ook voor dat de electriciteitsprijs erg hoog komt te staan. 

Energie-exportland Frankrijk zal de komende periode zelfs stroom moeten importeren van hun buurtlanden om niet in het donker te belanden.
Diverse Franse industriegroepen passen hun producties aan. Carmeuse (kalk), Alvance (aluminium), Nyrstar (zink) leggen hun activiteiten tot nader order stil. De fabrieken gaan terug open wanneer deze economisch haalbaar zijn.

Deze evolutie is niet alleen in Frankrijk merkbaar, ook in ons land zijn diverse activiteiten op een lager niveau gezet. De piekuren van stroom (piekprijzen) laten immers niet toe om rendabel te produceren. Sommige bedrijven (energie intensieve als Aluminium, Staal, Zink, PVC, Cement, Chemie, ...) komen hiermee tot op de helft van hun capaciteiten terecht. 

Het is koffiedik kijken wat de energieprijzen zullen doen in de komende maanden, analisten sluiten niet uit dat deze 'crisis' nog een tijdje zal duren en zeker niet zal eindigen in de winter. Sommigen durven nu reeds uitspreken dat een lichte daling van de energieprijzen in april nog steeds zullen zorgen voor een te hoge energiefactuur voor de industrie, maar zeker ook voor de consument.

Dat de hoge energieprijzen onze leverzekerheid en prijsvastheid van bouwmaterialen beinvloed staat buiten kijf. We zullen hier als bouwprofessional meer dan rekening mee dienen te houden om zo te vermijden dat de meerkosten niet kunnen worden doorgerekend. 

Offertes zonder mogelijke aanpassing van je prijzen, bouwtermijn is in deze tijden uit den boze.

Wordt zeker vervolgt ....


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons