Quatuor, een kwartet van gebouwen met duurzame oplossingen van Reynaers Aluminium

 


Waar vroeger het Boudewijngebouw stond, staat nu Quatuor, een moderne werkplek met een opvallende architectuur. Het gebouw produceert 30% van haar eigen energie, heeft een systeem voor regenwaterrecyclage en voldoet aan de passiefhuisstandaard. Hierdoor kreeg het een BREEAM ‘Outstanding’ label, een keurmerk voor het realiseren van duurzame omgevingen. Het aluminium buitenschrijnwerk past dus perfect in dit verhaal, want aluminium is hoog isolerend, ecologisch en 100% recycleerbaar.

Om de statigheid van het Boudewijngebouw achter zich te laten, kozen Jaspers-Eyers Architects voor speelse, organische vormen. Zowel binnen als buiten zijn er gebogen gevels. Prachtig, maar veel complexer dan een rechte bouwvorm. Gelukkig had Reynaers Aluminium hiervoor een passende oplossing!

Zo bestaan de onderste twee verdiepingen uit ConceptWall 50 gevelsystemen. Die bieden een maximale lichtinval. Door de slanke profielen ontstaat er een mooi contrast tussen de open basis en gesloten bovenlagen. De verdiepingen erboven zijn opgebouwd uit ConceptWall 65-Elemant Façade en ConceptWall 86-Element Façade elementen in een smaakvolle witte kleur, wat voor een moderne uitstraling zorgt. Aan de isolatie werd ook gedacht. De raamsystemen van Reynaers Aluminium hebben uitstekende thermische eigenschappen, zeker in combinatie met de driedubbele beglazing.

Sterk isolerend en 100% recycleerbaar

Aluminium isoleert prima tegen de kou én de warmte en beantwoordt aan alle wettelijke vereisten rond energie-efficiëntie. Die sterke isolatie-eigenschappen worden verder geoptimaliseerd met de oplossingen van Reynaers Aluminium. Aluminium is 100% recycleerbaar en kan zonder kwaliteitsverlies hergebruikt worden. Bovendien kost de recyclage van aluminium een minimum aan energie.

Aluminium is uiterst duurzaam. UV-stralen of vocht hebben geen nadelige effecten en aluminium roest of rot niet. Precies om deze redenen wordt het materiaal voor een zeer lange tijd in gebouwen gebruikt. De levenscyclus van aluminium ramen en -deuren bedraagt gemiddeld meer dan 40 jaar. Maar vaak gaan ze zelfs ruim 60 jaar mee. Tijdens deze lange levenscyclus dragen onze oplossingen bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw.

Onze voortdurende focus op onderzoek en ontwikkeling resulteert in energie-efficiënte oplossingen voor energiezuinige of zelfs energieneutrale woningen en gebouwen. Dankzij hun uitstekende isolerende eigenschappen verkleinen ze de milieu-impact van nieuwe en bestaande gebouwen. Ten slotte zorgt ook het beperkte onderhoud van aluminium ramen en -deuren voor een nog kleinere milieu-impact tijdens hun levenscyclus.

Ideeën visualiseren met virtual reality

Bij een project van deze omvang zijn er altijd enkele uitdagingen. Toch werden de risico’s beperkt door eerst een virtuele mock-up te maken in AVALON. AVALON is een virtual reality-toepassing die specifiek voor architecturale toepassingen werd ontwikkeld. Dankzij de tool kunnen architecten letterlijk in hun ontwerp rondwandelen en krijgen ze onmiddellijk een duidelijk beeld van de mogelijkheden en de impact van hun keuzes op het uitzicht van het gebouw.

Beslissingen worden op deze manier meteen aan de praktische haalbaarheid getoetst en technische problemen worden ook voor niet-techneuten inzichtelijk. Dit zorgt voor een gigantische tijdswinst tijdens het beslissingsproces. Bij Reynaers Aluminium willen we dan ook meer zijn dan een leverancier van hoogkwalitatieve profielsystemen. We willen onze expertise delen en zoeken graag mee naar oplossingen op maat voor elke uitdaging.

Ook op technisch vlak was er een uitgebreide voorbereiding. In het testcentrum van Reynaers Aluminium werden de lucht- en waterdichtheid gecontroleerd. Aan de kant van de Brusselse ring werden zelfs bijkomende akoestische maatregelen genomen, omdat hier meer omgevingsgeluid is door het verkeer.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons