Reynaers Aluminium lanceert een praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Uit verschillende studies blijkt dat van alle industrieën de bouwindustrie één van de grootste impact heeft op het milieu en het klimaat van onze planeet. Deze grote impact brengt een zekere verantwoordelijkheid mee – of anders bekeken, een opportuniteit. De bouwindustrie is dan ook dé ideale sector om aandacht te schenken aan methodes en producten die het milieu ten goede komen. Circulariteit is daarbij een centraal begrip. Reynaers Aluminium zet al decennialang innovatie en duurzaamheid centraal in haar missie en waarden. Circulariteit is daar een belangrijk onderdeel van. Op basis van eigen ervaringen ontwikkelde Reynaers Aluminium in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk.

WiCO: Window of Circular Opportunity


De gids kadert binnen het onderzoeksproject “Window of Circular Opportunity”, of kortweg WiCO. WiCO richt zich op het aanreiken van waardevolle richtlijnen en schrijnwerkoplossingen voor circulaire gebouwen. Het is een ambitieus project dat tot stand is gekomen in samenwerking met VITO en de VUB, met ondersteuning van Vlaanderen Circulair. Toen Reynaers Aluminium in 2019 de Green Deal Circulair Bouwen ondertekende, is de kiem van het WiCO-project ontstaan.

Het doel van deze gids is om architecten, schrijnwerkers en bouwheren praktische handvaten aan te reiken om met aluminium producten circulaire bouwprojecten aan te vatten. Op basis van ervaringen van partners deelt Reynaers Aluminium hun visie op circulariteit op materiaalniveau, gebouwniveau en productniveau. Bovendien reiken ze enkele handvaten en tools aan om zelf aan de slag te gaan met circulaire bouwprojecten.

Er zijn momenteel heel wat mogelijkheden omtrent circulariteit in de aluminiumindustrie. De standaardisering van circulaire technieken, zoals een productpaspoort, kan ervoor zorgen dat meer bedrijven circulariteit opnemen in hun dagelijkse werking. Maar de beperkte return on investment van circulair bouwen vormt voor vele bedrijven vandaag de dag nog steeds de grootste struikelblok. Daarom is deze gids in de eerste plaats een leidraad die de mogelijkheden van circulair bouwen duidt.

Duurzame oplossingen van Reynaers AluminiumReynaers Aluminium ziet binnen haar eigen werking circulariteit ook in de toekomst als een hoeksteenbegrip. Circulariteit kan op verschillende manieren ingevuld worden, maar telkens met één belangrijk doel: het waardebehoud van producten, materialen en grondstoffen optimaliseren zodat een lange levensduur nagestreefd wordt. Bovendien is Reynaers Aluminium al enkele jaren bezig met het verlagen van de CO2-uitstoot van het aluminium materiaal en werken ze met gerecycleerd en low carbon aluminium, waarbij er gebruik gemaakt wordt van duurzame energiebronnen.

Benieuwd naar de ontwerpgids? Download de gids hier >>

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons