Gebouwperformantie in de praktijk, case study Provinciehuis Antwerpen.Download de presentatie van Adlex- Asbestbeheer hier

Download de presentatie van Vasco/Viessmann Gebouwperformantie hierEen duurzaam nieuw provinciehuis

Het oude provinciehuis vertoonde veel gebreken en kampte met een torenhoog energieverbruik. Er kwam een duurzaam nieuw provinciehuis met zeer laag energieverbruik in de plaats.Het uiterst compacte gebouw heeft hoogwaardig geïsoleerde gevels. Verwarmen en koelen doen we met een duurzame geothermische techniek. Op het dak liggen zonnepanelen. Voor sanitaire voorzieningen gebruiken we regenwater. En op de ondergrondse parking ligt een groendak als onderdeel van een gloednieuwe tuin. De duurzame investeringen verdienen we terug op enkele jaren, in de vorm van energiebesparing.

Zuinig verwarmen en koelen

Een klassieke verwarmingsinstallatie op gas of stookolie heeft dit gebouw niet. Hieronder lees je over boorgat-energieopslag (BEO), betonkernactivering en de principes van ventilatie en de dynamische simulatietechniek (slimme thermostaat). Al die elementen dragen ertoe bij dat we gecontroleerd en zuinig verwarmen en koelen.

Boorgat-energieopslag (BEO)

Betonkernactivering

Betonkernactivering kun je zien als een geavanceerde vloerverwarming waarbij we de volledige massa van de betonstructuur gebruiken om warmte en koude te bufferen.Het torengebouw heeft een groot volume aan beton. Beton dat het gebouw rechthoudt, maar ook deels de binnentemperatuur regelt. Dankzij de warmte- en koudeopslagcapaciteit van het beton koelt het gebouw nooit echt af. Het beton straalt warmte of koelte uit en fungeert dus als verwarmingselement in de winter en koelelement in de zomer. De betonkernactivering ondersteunt de opslagcapaciteit van de betonnen vloerplaten en zorgt voor het nodige comfort. In de kern van de betonnen vloerplaten liggen waterbuizen, gekoppeld aan de BEO-installatie. Het BEO-veld verwarmt of koelt het water in die buizen. Door middel van sondes in de boorgaten wordt het overschot aan warmte in de zomer tijdelijk in de bodem opgeslagen, om met die warmte in de winter het gebouw te verwarmen.Verwarming op basis van betonkernactivering zorgt voor een zeer aangename basisverwarming op de meest energetische manier. We voegden vloerconvectoren toe als zoneregeling, zodat we een gelijk comfortniveau krijgen over de volledige verdieping.

Wie isoleert moet ventileren

Slimme thermostaat

Om je verwarming thuis te optimaliseren, zijn er slimme thermostaten op de markt. Sommige kun je al met je gsm besturen, zodat het warm is wanneer je thuiskomt. Voor een kantoorgebouw werd het principe van de thermostaat in een aangepaste schaal bedacht. Voor het provinciehuis gebruiken we een dynamische simulatietechniek. Een zeer gedetailleerd rekenmodel ‘simuleert’ het comfort en het energieverbruik over een volledig jaar. Zo maken we een voorspelling over de klimaatcondities binnenin het gebouw, en dat zowel voor een extreem koude als een extreem warme periode in het jaar. Behalve data zoals buitentemperatuur en wind, worden ook data over het gebruik van het gebouw in die simulatie opgenomen. Zo is het vrij voorspelbaar dat we in de zomer op dagen dat veel personeel aanwezig is, eerder moeten koelen en dus warmte afvoeren, dan in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Dankzij de simulatie kunnen we de ontwerpparameters zo kiezen dat iedereen altijd comfortabel kan werken.

Uitgebreide informatie tijdens de Bouw Info Limburg info sessie.

Via een Case Study zal bovenstaande aan de praktijk worden getoetst. Vasco en Viessmann belichten graag de technieken die hier zijn gebruikt en welke resultaten werden behaald.Zoals elk Bouw Info Limburg event zal er na de infosessie een aangenaam netwerkmoment aangeboden worden aan de bouwprofs, omringd met een walking diner.

Programma op 20.10.2022 :

- Hedendaagse gebouwperformantie in de praktijk, getoetst aan het nieuwe provinciehuis van Antwerpen (Vasco / Viessmann)

- Het Asbestdecreet van 29 maart 2019: verplichtingen, inventarisatie en overdracht van onroerende goederen. (Adlex)

Deelname is gratis, inschrijving is verplicht (beperkte plaatsen)

Donderdag 20.10.2022Aanvang 18u00Einde 23u30Gelegenheidsadres : Riemsterweg 300 3740 Bilzen

Programma :

18u00 Ontvangst - receptie

19u00 Infosessies

20u00 Walking Diner en Netwerkmoment

23u30 Einde

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons