Holcim België en TotalEnergies bestuderen samen oplossingen om de eerste koolstofvrije cementfabriek in België te ontwikkelen.

 


Holcim België en TotalEnergies hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend om samen te werken aan de volledige decarbonisatie van de Holcim-cementfabriek te Obourg.

Verschillende technologieën zullen worden geëvalueerd om de ongeveer 1,3 miljoen ton CO2 die deze locatie jaarlijks uitstoot, af te vangen, op te slaan en te hergebruiken (CCUS). 

Beide partners zullen in dit project hun beste technologieën en knowhow aanwerven, waaronder 
  • - de installatie van een nieuwe, innovatieve oxyfuel-oven door Holcim, die de afvang en zuivering van CO2 mogelijk maakt; 
  • - het transport van de afgevangen CO2, door TotalEnergies, naar een innovatieve installatie voor de productie van synthetische brandstoffen (e-fuels) en/of voor geologische opslag in de Noordzee.

100% koolstofvrije cementfabriek


Christophe Sassolas, directeur van OneB2B Solutions bij TotalEnergies: "De unieke en duurzame oplossing die wij voor Holcim gaan bestuderen om tot een 100% koolstofvrije cementfabriek te komen is een primeur en een belangrijke mijlpaal op weg naar het koolstofvrij maken van de zware industrie die gekenmerkt wordt door hun moeilijk te reduceren emissie-uitstoot. We zijn verheugd om met Holcim samen te werken in Europa aan de ontwikkeling van duurzame, koolstofneutrale oplossingen, in een partnerschap en in lijn met hun decarbonisatiestrategie. TotalEnergies verbindt zich ertoe geïntegreerde oplossingen zoals deze ook elders in te zetten en zo zijn bijdrage te leveren in het reduceren van de CO2-uitstoot, overeenkomstig de klimaatambitie om in 2050 koolstofneutraal te zijn.”GO4ZERO 


 "Het decarboniseren van de cementindustrie is een enorme uitdaging vanwege de onvermijdelijke CO2-uitstoot van het productieproces. Het afvangen, opslaan en hergebruiken van CO2 (CCUS) is dus essentieel voor Obourg om de eerste koolstofneutrale klinkerfabriek in Noordwest-Europa te worden. We zijn blij met de samenwerking met TotalEnergies om de ontwikkeling van deze CCUS-oplossingen voor GO4ZERO te versnellen en zo de standaard zetten voor toekomstige klinkerfabrieken", aldus Bart Daneels, CEO van Holcim Belgium. 

Over Holcim 


Holcim bouwt aan een duurzame toekomst voor mens en planeet. Als wereldleider in innovatieve en duurzame bouwoplossingen zorgt Holcim voor groenere steden, slimmere infrastructuur en een betere levensstandaard over heel de wereld. Met duurzaamheid als kern van zijn strategie wordt Holcim een CO2-neutraal bedrijf en stimuleert het om meer circulair te bouwen met minder. Wereldwijd bestaat Holcim uit 70.000 medewerkers, Holcim België telt er 700 verspreid over 20 sites. Allen zijn gepassioneerd om vooruitgang te boeken voor mens en planeet via vier bedrijfssegmenten: Cement, Beton, Granulaten en Oplossingen & Producten. Holcim (België) NV - RPR Nijvel 0437 977 764 Robert Schumanlaan 71 - B-1401 Nijvel IBAN: BE69 00157290 1678 - BTW: BE043797776

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons