Kan je oprit groene energie produceren ?


Ruimte verbeteren: dat betekent ook buitenruimtes duurzamer maken. En slimmer. Zodat ze maximaal inspelen op de klimaatverandering én de vraag naar groene energie. Met de Solartegel vegen Ebema en SOLTECH samen de vloer aan met flink wat potentieel aan zonne-energie. En veranderen we inerte bestrating in slimme buitenruimtes die dag in dag uit energie opwekken zonder aan comfort in te boeten. 

Slimme buitenruimtes

Telkens een zonnestraal op een inrit, plein of terras valt, gaat er potentiële zonne-energie verloren. Zonde. Dankzij onze Solartegel komt hier verandering in. Het bedrijf SOLTECH is expert in geïntegreerde fotovoltaïsche oplossingen. Zij kunnen nagenoeg elk product transformeren in ‘zonnepanelen’. Ook bestrating. Hierdoor vergroot het zonnepaneelpotentieel van buitenruimtes exponentieel. Met het prototype van onze Solartegel zet Ebema samen met SOLTECH de eerste stap naar Solar Solutions: verharding in prefabbeton die slim groene energie opwekt, telkens de zon straalt. 

Prototype : de Solartegel

Ebema en SOLTECH werken intensief aan een prototype van een fotovoltaïsche tegel in prefabbeton. Deze Solartegel is geheel modulair opgebouwd. De fotovoltaïsche laag is niet verlijmd maar mechanisch aan de tegel gekoppeld. Een primeur! Het voordeel? De PV-module kan gemonteerd worden na plaatsing van de tegel. Bij eventuele schade aan het PV-paneel kan het fotovoltaïsche gedeelte ook vlotter vervangen worden. Het systeem is dus modulair, demonteerbaar en circulair. Je kunt het perfect recupereren en de Solartegels op een andere plaats leggen. Het prototype is 90 x 90 centimeter groot. Dat is de breedte van drie stoeptegels. Overschakelen naar de productie van andere maten is vrij eenvoudig. 

Naar een Solarpad

De eerste mechanische testen op de PV-module zijn achter de rug. De resultaten zijn goed! Nieuwe testen moeten nog uitwijzen hoeveel kilowattuur dit type van ‘zonnetegel’ genereert en wat de terugverdienwaarde en het rendement zijn. De combinatie van fotovoltaïsche cellen met prefabbeton biedt alleszins meerwaarde. Prefabbetonmaterialen zijn sterk, duurzaam, solide en herbruikbaar. Ideaal dus om samen met de zonnepanelen te combineren tot een slimme veilige én duurzame bestrating: van inrit tot autovrij plein, van dakterras tot tuinverharding. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons