Afval en de bouwsektor, ongewone samenwerkingen leiden tot ongeziene innovaties.


Dat circulair bouwen een onvermijdelijke noodzaak eerder dan een handige bijkomstigheid wordt, behoeft geen betoog. Om je een idee te geven van wat nodig is: gedurende 39 jaar zouden we elke maand het equivalent van een stad als New York City aan stedelijk gebied moeten aanleggen. Tenminste, als we tegen 2060 degelijke huisvesting willen voorzien voor de 11 miljard mensen die er dan op aarde zullen rondlopen.”

Grondstoffen worden schaarser 

In de afgelopen vijftig jaar is het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen door de mens vertienvoudigd. Als gevolg daarvan worden de materialen voor de productie van consumptiegoederen steeds schaarser. Bovendien leidt de productie tot de uitstoot van broeikasgassen, en wanneer ze na gebruik worden weggegooid, vergroot het afvalvolume, dat ook een bron van vervuiling is. De productie van nieuwe consumptiegoederen leidt vervolgens tot het aanspreken van nieuwe hulpbronnen, die steeds beperkter beschikbaar zijn.Ons afval als oplossing

Vroeger werd afval beschouwd als onbruikbaar materiaal, maar in een circulaire economie wordt het gezien als inzetbare hulpbron. Afval heeft een directe impact op het milieu tijdens de inzameling en de verwerking. Door afval om te vormen tot hulpbronnen verkleint de milieu-impact, blijven grondstoffen in de economische cyclus en is de toelevering van hulpbronnen verzekerd. De valorisatie van afval kan diverse vormen aannemen. De aanpak en wijze van recyclage worden afgestemd op het soort afval (gevaarlijk of niet-gevaarlijk afval) en de herkomst (huishoudelijk afval, afval uit economische activiteiten enz.). Sommige afvalstoffen vallen onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid of Extended Producer Responsibility (EPR): wie het afval produceert, moet ook instaan voor het beheer ervan.Recyclage, de sleutel van circulaire economie 

Recyclage is een belangrijk element van de circulaire economie, maar vereist veel energie en hulpbronnen. Om afval maximaal te beperken is het dan ook beter om te voorkomen dat er afval wordt geproduceerd. Dat kan worden bereikt door:

  • producten ecologisch te ontwerpen;
  • de levensduur van producten te verlengen;
  • een verantwoord consumptiegedrag te bevorderen


Ongewone samenwerkingen leiden tot ongezien innovaties

Het spreekt voor zich dat we in de bouwwereld meer aanspraak zullen maken op het gebruik van reststromen van andere economieen. Wereldwijd wordt Enkel op deze manier zullen we onze voetafdruk kunnen beperken. We moeten voorkomen dat er binnenkort zoveel plastic op het strand ligt dat we onze kop niet meer in het zand kunnen steken. 

Bouw Info Limburg
Bouw Info Limburg

Bron  Tijd voor circulair

Building more with less !

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons