Bevolkingsgroei vraagt naar 239.000 nieuwe woningen.


Tegen 2035 zijn 239.000 nieuwe woningen nodig om de bevolkingsgroei in Vlaanderen op te vangen. Dat zegt sectorfederatie Embuild Vlaanderen. Die roept op om de provinciale ruimtelijke plannen te hertekenen.

De bouwsector luidt de alarmbel naar aanleiding van de nieuwe bevolkingsprognoses die het Federaal Planbureau dinsdag bekendmaakte. Tegen 2035 worden er in Vlaanderen 3.165.200 huishoudens verwacht, 12.700 meer dan bij de prognose van het Planbureau een jaar geleden en zelfs 54.000 meer dan bij de opstelling van de provinciale ruimtelijke plannen in 2019.

"We moeten de komende elf jaar dus zo'n 239.000 nieuwe woningen realiseren om de stijging van het aantal huishoudens op te vangen", waarschuwt sectorfederatie Embuild Vlaanderen. Die roept op om de provinciale ruimtelijke plannen te hertekenen.

Reynaers
Reynaers

Krapte op de woonmarkt

De sector wijst erop dat de kans reëel is dat de cijfers de volgende jaren nog meer naar boven moeten worden bijgesteld. "De woonbehoefte in Vlaanderen wordt immers systematisch onderschat", zegt Embuild. Nu al is er krapte op de woonmarkt en die zal de komende jaren nog toenemen, waarschuwt de organisatie. Deze evolutie zet ook de betaalbaarheid onder druk.

Naast nieuwbouw, moeten er ook heel wat woningen worden gesloopt en heropgebouwd om leefbaar te blijven, vindt Embuild. En dan zijn er nog andere noden zoals studentenhuisvesting. In totaal schat de sector dat er nood is aan minstens 500.000 woningen tegen 2035.

De federatie pleit voor "een Vlaamse Woonbalans" die objectieve cijfers over woonvoorraden en woonbehoeften moet verzamelen en zo kan adviseren over de maatregelen die de verschillende beleidsniveaus kunnen nemen om betaalbaar wonen te garanderen.

Bron : vrt nws

Image description

Holcim België start de bouw van een nieuwe 'state of the art' cementfabriek ! | Bouw Info Limburg

Holcim België start de bouw van een nieuwe 'state of the art' cementfabriek !

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons