Het eerste energie-eiland ter wereld zal worden geïnstalleerd in de Belgische Noordzee!!


De eerste elementen van het energie-eiland werden gemaakt. Hiervoor doet de Belgische ondernemingen De Rycke Beton en Jan De Nul een beroep op Holcim Cement.

Ze kozen voor dit project het  CEM  V/A (S-V) 42,( N-LH HSR LA cement wat in de fabriek van Obourg wordt gemaakt. Dit cement is niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze (ECOPLANET CEMENT) maar ook een keuze van performantie. Het cement leent zich uitzonderlijk goed voor de glijbekisting die wordt gebruikt op deze werf en zorgt ervoor dat ze in koudere periodes kunnen doorwerken, waar andere HSR cementen niet in slagen.

Energie eiland gemaakt met ECOPLANET CEM V cement van Holcim.

Het Prinses Elisabeth-eiland is het eerste energie-eiland ter wereld. Het is een elektriciteitshub: het eiland brengt zowel de kabels van het tweede offshore-windgebied (zone Prinses Elisabeth) als de kabels voor toekomstige interconnectoren met andere Europese landen samen. Het energie-eiland is ook gebouwd met aandacht voor de natuur om de biodiversiteit rond het energie-eiland te bevorderen.

Uitbreiding van een elektrisch netwerk op zee

Prinses Elisabeth-eiland zal het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld worden dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert.

Prinses Elisabeth Eiland ligt op ongeveer 45 kilometer van de kust en heeft een bruikbare oppervlakte van ongeveer 6 hectare. Het is gelegen in het midden van het Prinses Elisabeth-gebied en zal worden gebouwd op betonnen caissons die met zand worden gevuld. Het eiland zal bijna uitsluitend transmissie-infrastructuur huisvesten. Ook is een kleine haven gepland voor onderhoudsteams en een helikopterplatform. Om alle toekomstige faciliteiten op zee te verbinden met het Belgische hoogspanningsnet, zullen ongeveer 300 kilometer aan wisselstroomkabels en 60 kilometer aan gelijkstroom (HVDC) kabels rond het eiland worden geïnstalleerd.

Naarmate de offshore windsector zich ontwikkelt, verkennen landen steeds geavanceerdere methoden om het land met windparken te verbinden. Vroeger werden alleen radiale verbindingen (van A naar B) gebruikt. Tegenwoordig worden complexere benaderingen ingezet. Hybride interconnectoren verbinden twee landen met elkaar terwijl ze ook verbonden zijn met een offshore windpark; en energie-eilanden functioneren als centrale energiehubs. Europa streeft ernaar om voor alle zeeën meshed offshore netwerken op te zetten, waarbij interconnectoren en energie-eilanden een sleutelrol spelen. Het Prinses Elisabeth-eiland past perfect in deze nieuwe strategie als 's werelds eerste energie-eiland.

Image description

Holcim België start de bouw van een nieuwe 'state of the art' cementfabriek ! | Bouw Info Limburg

Holcim België start de bouw van een nieuwe 'state of the art' cementfabriek !

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons