--> Zorgt lage waterstand opnieuw voor stijgende grondstof- en bouwmaterialenprijzen ?? | Bouw Info Limburg

$type=ticker$cls=4$c=20$show=post$hide=mobile

$show=/p/fabrikanten.html

$show=/p/agenda.html$type=grid$h=250$sn=0$l=1$rm=0$c=3$m=0

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

[AGENDA]_$type=grid$sn=0$l=1$rm=0$c=4$m=0$show=home

Zorgt lage waterstand opnieuw voor stijgende grondstof- en bouwmaterialenprijzen ??

Files op onze waterwegen ?

Imporgrasa, de vereniging van importeurs van bouwmaterialen in Belgiƫ, merkt elk jaar een toenemend gebruik van de binnenwateren voor het transport van materialen. Maar het effect van deze vervoerswijze op de materiaalkosten is niet te verwaarlozen.

 Het gebruik van de Belgische waterwegen is in een positieve dynamiek. 

Milieuoverwegingen, druk op het wegennet en de modernisering van de waterwegen zijn argumenten voor de waterweg. Maar, zoals Imporgrasa opmerkt, sommige over het algemeen onverwachte variabele kosten blazen de kosten op.

Laag peil van rivieren en binnenwateren 

Als direct gevolg van de klimaatverandering leidde de aanhoudende droogte tussen mei en november 2018 tot een daling van het rivier- en binnenwaterpeil. Schepen die op de Rijn, de Waal (een Nederlandse rivier die deel uitmaakt van de Rijndelta) en de Maas varen, hebben daarom moeten afzien van het vervoer van vele tonnen goederen, met als gevolg een sterke stijging van de vrachtprijzen.
 In de praktijk wordt voor het bepalen van het waterpeil in het kader van de levering van bouwmaterialen per boot een schaal op basis van de hoogte van de rivieren gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld het waterpeil in Duisburg op de Ruhrhortschaal bepaald in relatie tot de Rijn.
En voor normale bevaarbaarheid is het referentieniveau 320 cm. Maar in de periode tussen mei en november 2018 - de drukste periode van het jaar, toen de bouwnijverheid op volle toeren draaide - daalde het niveau tot 200 cm, met een maximum van 300 cm. Hierdoor konden schepen met een draagvermogen van 3.000 ton slechts 30 tot 50% van de geplande lading vervoeren. Elke bestelling vergde dus 2 of 3 meer schepen dan normaal, wat resulteert in onherstelbaar hoge kosten. 


Dubbelsnijdende investeringen 

Hoewel Imporgrasa het belang en de noodzaak erkent van de investeringen van de overheid om de binnenvaart te verbeteren, geeft de vereniging uiting aan haar bezorgdheid over de gevolgen ervan voor de logistieke kosten. In 2019 dwongen talrijke verstoppingen de schepen om de routes te omzeilen en maakten sommige routes tijdelijk onbevaarbaar. Deze problemen zijn het gevolg van de inhaalbeweging bij het onderhoud van de waterwegen. Werkzaamheden in verband met sluizen, kustversterkingen, ophoping van materialen op de bodem van rivieren, onderhoudswerkzaamheden, watertekorten, ... leiden immers tot verschillende stijgingen die de kostprijs van het goederenvervoer alleen maar hebben doen stijgen. In dit verband beveelt Imporgrasa de autoriteiten aan een compensatie in te voeren voor de extra kosten die rechtstreeks verband houden met de renovatiewerkzaamheden. Daartoe moet bij de vaststelling van het tijdschema voor deze werkzaamheden rekening worden gehouden met de uitvoering van ondersteunende maatregelen, zodat de eindgebruiker de onverwachte extra kosten niet hoeft te dragen. Een passender en effectievere aanpak is om de scheepscommandanten rechtstreeks te compenseren, zodat de eindgebruikers geen extra kosten hoeven te betalen. Ten slotte beveelt de vereniging aan om aannemers en hun onderaannemers de mogelijkheid te bieden de extra kosten door te berekenen. Een vermelding in een index dringt zich op !

Het spreekt voor zich dat indien de lage waterstanden, gecombineerd met de werkzaamheden op diverse waterwegen een grote invloed zullen hebben op ons invoerbeleid van grondstoffen en andere bouwmaterialen.


Bron. La Chronique

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/contact.html

$show=/p/bouwjobs.html$type=one$l=1$c=5$cm=0$au=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/bouwjobs.html

$show=/p/referenties.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/referenties.html

$show=/p/fabrikanten.html$type=three$h=200$m=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/agenda.html

$show=/p/contactpersonen.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=20$p=1

[NIEUWS]_$show=/p/blog.html$type=left$va=0$c=3$au=0$cm=0

[EVENTS]_$show=/p/blog.html$type=right$va=0$c=3$au=0$cm=0

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/events.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ons-verhaal.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[CONTACTPERSONEN]_$type=two$h=150$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1$show=home

[REFERENTIES]_$type=slider$snippet=hide$l=1$m=0$show=home

Naam

agenda,4,bouwjobs,7,contactpersonen,25,downloads,5,events,17,fabrikanten,18,faq,2,in de kijker,2,nieuws,158,nieuwsbrief,2,nieuwsbrief-aannemer-tuinwerken,1,nieuwsbrief-afwerking,1,nieuwsbrief-architecten,5,nieuwsbrief-dakwerken,1,nieuwsbrief-handel,2,nieuwsbrief-particulieren,1,nieuwsbrief-projectontwikkelaar,1,nieuwsbrief-ruwbouw,1,nieuwsbrief-tuinaannemers,1,nieuwsbrief-tuinwerken,1,referenties,40,slider,13,
ltr
item
Bouw Info Limburg: Zorgt lage waterstand opnieuw voor stijgende grondstof- en bouwmaterialenprijzen ??
Zorgt lage waterstand opnieuw voor stijgende grondstof- en bouwmaterialenprijzen ??
https://1.bp.blogspot.com/-VzrpxMvnjQY/XfNUxjnxT5I/AAAAAAAABes/i-XfXrD3LfQZe21AVyev0EQz-1stjBVzQCLcBGAsYHQ/s640/000010124_illustration_large.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-VzrpxMvnjQY/XfNUxjnxT5I/AAAAAAAABes/i-XfXrD3LfQZe21AVyev0EQz-1stjBVzQCLcBGAsYHQ/s72-c/000010124_illustration_large.jpg
Bouw Info Limburg
https://www.bouwinfolimburg.be/2019/12/zorgt-lage-waterstand-opnieuw-voor.html
https://www.bouwinfolimburg.be/
https://www.bouwinfolimburg.be/
https://www.bouwinfolimburg.be/2019/12/zorgt-lage-waterstand-opnieuw-voor.html
true
6656371023837145059
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN RUBRIEK ARCHIEF ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy