Koudebrug voorkomen ? Deze schetsen helpen je op weg !


Wat is een koudebrug en hoe los ik die op?


Koudebruggen - tegenwoordig ook wel bouwknopen genoemd- zijn zwakke schakels in de buitenschil van de woning (gevel, dak of vloer). Het verschijnsel komt voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de vloerplaten niet op elkaar aansluiten.

Een koudebrug zorgt niet alleen voor warmteverlies, maar de warme lucht in huis koelt ook af in contact met deze koude oppervlakken. Dit kan leiden tot schimmel of condensvorming binnen in de woning.

Koudebruggen kunnen zich eender waar in huis voordoen. Het spreekt voor zich dat bepaalde plaatsen veel gevoeliger zijn dan anderen.

De meeste koudebruggen komen voor bij onderbrekingen van de isolatie. Als isolatiedelen niet goed op elkaar aansluiten kan er een slechte isolator door de isolatie heen gaan, bijvoorbeeld mortelresten of gestorte balken boven een raam. Plaatsen waar geen isolatie zit, vormen ook een koudebrug. Bij oudere woningen zie je deze fout vaak rond rolluiken. Ook aan de vloeren kan het mis gaan. Zo mag een buitenmuur niet rechtstreeks op de fundering of op een vloerplaat rusten of die onmiddellijk raken.



Om het probleem van deze koudebruggen te voorkomen dient men extra aandacht te hebben voor de diverse bouwknopen in onze bouwfase. 

Febelcem maakte hierover een dossier dat duidelijk maakt waar je dient op te letten bij de uitvoering van je bouwwerken. 


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons