Wanneer beton bijdraagt aan duurzaam bouwen : ECOPACT ZERO by Holcim !

ECOPACT ZERO EN ECOPACT ZERO+
WANNEER BETON BIJDRAAGT AAN DUURZAAM BOUWEN


Dankzij zijn vele kwaliteiten blijft beton bij uitstek het meest efficiënte en gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Concreet betekent dit dat er noodzakelijkerwijs moet worden gestreefd naar koolstofneutraliteit om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van onze samenlevingen. Holcim ging deze uitdaging aan en introduceert twee producten: ECOPact ZERO en ECOPact ZERO+.

COMFORT EN CRATIVITEIT


Als het hoofddoel van de architect eruit bestaat om woningen, werkplekken, culturele centra en ontmoetingsplaatsen aan te bieden die optimaal comfort bieden aan de gebruikers, dan is beton voor hem een bondgenoot die alle troeven verenigt. Dit materiaal geeft hem de vrijheid om zijn creativiteit volledig tot uitdrukking te brengen en voldoet bovendien aan de hoogste vereisten op het gebied van stevigheid, duurzaamheid van componenten en structuren, thermische inertie en akoestische weerstand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beton wereldwijd nog steeds een toonaangevende plaats inneemt onder de bouwmaterialen.

KOOLSTOFNEUTRALITEIT


Deze dominante positie impliceert voor de betonindustrie een nog grotere verantwoordelijkheid voor een duurzame ontwikkeling van onze samenlevingen. Zij moet actief deelnemen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de bouwsector door het gebruik van koolstofarme producten voor te stellen en te bevorderen. Holcim echter, 's werelds grootste cementproducent, doet het zelfs nog beter met zijn ECOPact-concept, dat is onderverdeeld in twee CO2-neutrale producten: ECOPact ZERO en ECOPact ZERO+, vandaag gelanceerd in de regio Brussel.

ECOPact ZERO
Beton dat bestaat uit cement en granulaten met een geringe ecologische impact
ECOPact ZERO+
Beton dat bestaat uit cement met een geringe ecologische impact en minimaal 20% gerecycleerde granulaten

HET ECOPACT-CONCEPT


Om de CO2-balans van beton zoveel mogelijk te reduceren, heeft Holcim het ECOPact-concept ontwikkeld. Dit is gebaseerd op 5 strenge vereisten:

het gebruik van grondstoffen met een geringe ecologische impact;
geproduceerd in betoncentrales met het CO2-neutrale keurmerk van CO2logic en/of het CSC-label (Concrete Sustainability Council, Duurzaamheidsraad) van SGS.
vervoer van het beton met Euro6-voertuigen;
een analyse van het koolstofgehalte, die aan het einde van elk project door een externe organisatie wordt uitgevoerd en gevalideerd;
compensatie van het aandeel van de onsamendrukbare CO2-uitstoot door te investeren in gecertificeerde duurzame ontwikkelingsprojecten in samenwerking met CO2logic;
investeren in lokale duurzame ontwikkelingsprojecten.

EEN ZEER CONCREET COMPENSATIEMECHANISME


In haar streven om volledig CO2-neutrale producten aan te bieden, heeft Holcim besloten om de CO2-uitstoot, die het bedrijf tot nu toe niet naar tevredenheid heeft kunnen verminderen, te compenseren. Daartoe verleent zij financiële steun aan verschillende cookstoves-projecten met name in Azië en Afrika, die zullen bijdragen tot een doeltreffende bestrijding van de ontbossing in de betrokken gebieden.

Holcim wenst zich ook op lokaal niveau te engageren door een partnerschap aan te gaan met de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij voor haar 'Arboretums'-onderzoeksproject, dat zich richt op de voorbereiding en bijstelling van de Belgische bossen aan de klimaatverandering.

Meer informatie

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie over het beleid dat Holcim België heeft geïmplementeerd om de CO2-voetafdruk van beton te helpen reduceren:

Laurent Leclerq
Sales Manager
Gsm: +32 478 82 08 36
laurent.leclercq@lafargeholcim.com

David Hunin
Sustainability Officer
Gsm: +32 478 55 17 33
david.hunin@lafargeholcim.com
Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons