Fingo engageert zich binnen de Green Deal circulair bouwen.




Welke inspanningen leveren de Bouw Info Limburg partners om actief mee te werken aan de Green Deal waar we voor staan ? Een eerste in de rij : Gert Van Cauwenbergh, CEO van Fingo Welfsels.

Twee jaar geleden lanceerde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel op initiatief van Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de Green Deal Circulair Bouwen. Aan de hand van dit gezamenlijk engagement gaan bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, en onderzoekers de nodige inspanningen doen om circulair bouwen in Vlaanderen de volgende jaren om te zetten in de dagelijkse realiteit. 

Fingo NV is sinds 2019 eveneens deelnemer van dit noodzakelijke initiatief. Hoe het bedrijf hier mee omgaat en welke acties hiertoe gaan bijdragen bespraken we met Gert Van Cauwenbergh, zaakvoerder. 

Binnen het concept ‘Circulair bouwen’ kan je spreken over verschillende thema’s. Eén van die thema’s is de carbon footprint en het zorgen voor een CO2 arme of zelfs neutrale bedrijfsvoering. Hoe gaat Fingo daar mee om? 


Gert: “Bij de bouw van onze meest recente fabriek in Tessenderlo hebben we al van in de ontwerpfase rekening gehouden met het energie-aspect. Daarom kozen we voor een combinatie van een windmolen en zonnepanelen op het dak. Samen wekken deze 5 keer de benodigde energie op voor deze site. Ook op de locatie Malle (2) hebben we 489 zonnepanelen op het dak laten leggen.” 

Fingo beschikt over 4 productie units. Op welke vlakken houden jullie daar nog rekening met de circulaire filosofie? 


Gert: “Wel, al onze fabrieken zijn ‘nullozer’. Zoals de term zelf zegt betekent dit dat geen enkele van onze sites afvalwater uit de productie afvoeren maar geheel hergebruiken. Ook zijn er momenteel veelbelovende proeven aan de gang om ons eigen betonafval in te zetten als nieuwe grondstof. Als de laatste resultaten positief zijn zouden we nog dit jaar (2021) al ons productieafval gaan kunnen hergebruiken! Zo maken we in de productie de cirkel rond.” 

Uiteraard speelt het product zelf ook een grote rol in dit verhaal. Hoe dragen de producten van Fingo hiertoe bij? 


Gert: “Op gebied van duurzaamheid is een welfsel sowieso een erg interessant product. Zo zorgen de kanalen in een welfsel al voor een enorme besparing in materiaal. In vergelijking met andere betonnen vloeren heb je met welfsels minder materiaal nodig om een gelijkaardige overspanning te maken. En als je dan ook nog opteert voor voorgespannen welfsels, beperk je de dikte van de vloer (lees: minder materiaal) en heb je minder wapening nodig. Een mooi voorbeeld van efficiënt materiaalgebruik. Onze nieuwste telg, de voorgespannen FS130-600 is in deze context een sterk alternatief, specifiek voor de woningbouw.” 
“Om gebouwen an sich circulair te maken spelen factoren als modulariteit en flexibiliteit ook een grote rol. Ook hier is het inzetten van welfsels interessant. De overspanningen die aan de hand van voorgespannen welfsels haalbaar worden, maken het mogelijk om grote open ruimtes te creëren binnen een gebouw. Deze kunnen dan flexibel (en tijdelijk) worden ingericht waardoor het gebouw gedurende de hele levensduur meerdere functies kan gaan innemen.“

Meer info over Fingo op www.fingo.be

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons