Blijven onze bouwtrends overeind na Covid-19 pandemie ?


2019 was een intens en robuust jaar voor de bouwsektor. Deskundigen voorspelden dat deze marktgroei zal aanhouden in 2020 zou aanhouden, mits enkele uitdagingen.
Op het moment van deze peiling was COVID-19 een ver van ons bed show en nog niet opgenomen in de cijfers. Het spreekt voor zich dat deze crisis een grote invloed zal hebben op onze bouwwereld.

Wat zijn de bouwtrends die we mogen verwachten ?

1. Modulaire en geprefabriceerde bouw


De constructies waarvan de elementen off-site werden gemaakt neemt toe. De omstandigheden in de 'prefab fabrieken' zorgen immers voor een kortere produktietijd en een grotere consistente kwaliteit. Het spreekt voor zich dat deze punten zorgen voor een kortere bouwtijd en een vermindering van 'dure' arbeidsuren. In sommige toepassingen zou de bouwduur met 50% dalen.
Deze methode vermindert afval, een groot probleem in de bouwsektor, door het recycleren of hergebruiken van restmaterialen van het proces. Een kleinere voetafdruk, kortere bouwduur, minder arbeidsuren, factoren die de groei alleen maar aanmoedigen. Er wordt verwacht dat tegen 2023 de modulaire bouwmarkt met meer dan 35% zal groeien.


2. Tekort aan arbeidskrachten


Elke werkgever heeft moeite om goed personeel te vinden en te houden. Daarom zullen de bouwers moeten inversteren in een zorgvuldige opleiding en ontwikkeling om werknemers de vaardigheden te geven die ze nodig hebben om te slagen. Hierdoor zal meer dan aandacht moeten gegeven worden met de tot nu toe 'out of the box' toepassingen in onze conservatieve bouwwereld. Betere hulpmiddelen, technologiëen die onze sektor high tech kunnen maken, zijn een must.

3. Meten is weten, delen is beheren


Coördinatie en communicatie tussen diverse teams in het veld kan ervoor zorgen dat er niet alleen sneller kan worden gewerkt maar ook dat er kennis wordt uitgedeeld. Samenwerken tussen verschillende contractanten met tools die nieuwe technologieën mogelijk maken wordt de standaard. Gegevensdeling via Dropbox, Google Drive of andere cloudtoepassingen, digitale formulieren die de administratie moeten vereenvoudigen en ja het creëeren van automatische flows door middel van Artificiële Inteligentie. Enkel met het nemen van grote stappen kunnen we de velddocumenten beheren in efficiënte processen.

4. Automatiseringstechnologie


Op sommige bouwplaatsen worden er vandaag al automatische processen uitgevoerd door machines zonder menselijke bediening. Zelfrijdende voertuigen, drones die repetitieve taken uitvoeren, cameras die de voortgang van het bouwproces evalueren... een opsomming die zeker niet limitatief is.
Het gebruik van deze toepassingen kan ervoor zorgen dat we de weinige goede mankracht die beschikbaar is wordt ingezet op de meest efficiënte manier, geconcentreerd op gespecialiseerde taken. Dit zal zorgen voor een grotere jobsatisfaction en betere productiviteit en kwaliteit.


5. Health & Safety


Nog teveel zijn er bouwvakkers die smorgens vertrekken vanuit hun gezin en niet meer terugkeren. Een valpartij, geklemd, botsing met een voorwerp, electrocutie... allemaal gevaren die we dienen te beperken. Betere veiligheidsuitrustingen, zoals 'Wearables', IVD Toestelen, dragen bij tot minder ongevallen met blijvende letsels. Als iemand valt, kunnen de appartaten het management waarschuwen van een val met de exacte plaatsbepaling. Er zal geweten zijn welke val hij heeft gemaakt, wat de hulpverlening direct de juiste info zal bezorgen.
Een voorbeeld hiervan is Cat Detect for Personnel van Caterpillar, dit apparaat neemt RFID-tags op in de PBM's van de dragers.

6. Design-Build (Finance-Maintance)


Eén enkel bureau dat de verantwoordelijkheid neemt van ontwerp, inplanning, voorbereiding en uitvoering kent een dramatische toename. We zien in diverse voorbeelden in het buitenland dat 'delen is beheren' hier geen trend is maar een vaststelling. Alle problemen die in het bouwprocess kunnen voorkomen worden voor 48% voorkomen. Dit enkel en alleen door het feit dat de ontwerpen-uitvoerder - financierder en ja zelf diegene die het onderhoud gaat doen in de komende 30 jaar betrokken is van uur 1. Deze methode zien we vandaag in de grotere utiliteitsbouw zoals scholenbouw, ontwikkeling van brown-fields. Alles wijst erop dat deze bouwmethode in de nabije toekomst een grote groei zal kennen.


7. Voetafdruk


Tot voor enkele weken was onze voetafdruk op onze aarde gespreksonderwerp nummer 1. De COVID-19 pandemie drukt deze momenteel even de kop in maar het is zo klaar als gletcherwater dat onze bouwmethode zal afgerekend worden op onze voetafdruk. CO2, fijn stof, concentraties van verkeer, aanwezigheid van openbaar vervoer, waterbeheer, allemaal termen die onze bouwmethode zullen beinvloeden.

Samenwerking, met gebruik van nieuwe technologiëen zullen met een waarschijnlijke zekerheid onze samenleving en bouwwereld in de komende periode fel beïnvloeden.

Samen bouwen we immers beter !Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons